фитцджералд (и безкрайната ми любов към него)

4:42 PM

„Богатите са различни от вас и мен.”


Тези думи лежат в основата на творчеството на Франсис Скот Фитцджералд. Американският писател с южняшко-исландски период е един от най-значимите творци за американската и изобщо световната литература. Известен с това, че именува 20те години на ХХв. като „ерата на джаза”, Фицджералд пише за живота на богатите по това време – за бляскавите имения, лукса, интригите, купоните; за фалша и упадъка в едно наглед възвишено общество. Самият той не е богат, но след публикуването на „Отсам Рая” се сдобива с малко състояние, което скоро пропилява за разгулен живот. Именно това стои в основата на много от романите му.

Жени се за любимата си Зелда Сеър, от която има една дъщеря. Съпругата му се разболява от психично разстройство, а той попада в капана на алкохолизма, заради което двамата стават обект на изключителен интерес от медиите. Фицджералд се мести в Холивуд, където пише филмови сценарии, и заживява с приятелката си Шейла Греъм, журналистка, докато съпругата му е в психиатрична клиника. Той умира в апартамента на Шийла през 1940 г., а съпругата му умира в клиниката поради усложнение на болестта 8 години по – късно.

Трагичната история за болестта на съпругата му и аферата му с Шийла са вдъхновение за романа „Нежна е нощта”. Романът проследява живота на известния и богат доктор Ричард „Дик” Дайвър и съпругата му Никол – бивша шизофреничка и пациентка на Дик. Щастливо омъжени родители на две деца, Ричард и Никол водят живота – мечта – непрекъснати пътувания в Европа и САЩ, луксозни курорти и ваканции, безразборно пилеене на пари… Но наглед перфектният живот всъщност крие истината за нещастния брак, белязан от честите пристъпи на Никол. А когато красивата млада и преуспяваща актриса Розмари се намесва в живота на семейство Дайвър и открадва сърцето на Ричард в опитите си да бъде част от висшето общество, тя надниква под завесата и открива истината за живота на богатите – живот, напълно лишен от морални ценности, изпълнен с преструвки, омраза, изневери, престорени целувки и фалшиви приятелства.


Историята, разказваща се във „Великият Гетсби”, е малко по – различна. Когато Ник Карауей, човек от средната класа, се премества в стара занемарена къща в съседство с имението на новобогаташа Джей Гетсби, животът му коренно се променя. Неусетно е въвлечен в живота на висшата класа в Америка по времето на сухия период. Бляскав, бурен живот на интриги, изпъстрен с шумни купони, продължаващи до зори, джаз музика и нелегален алкохол – такъв е животът на мистериозният Гетсби, за чието богатство се носят слухове. Самотният странник се сближава с Ник, в чиято братовчедка Дейзи е влюбен. Любовта на Джей към Дейзи – пламенна, бурна, отчайваща, граничеща с лудост – е единственото искрено нещо в свят на изневери, фалш и лицемерие.

Макар и различни по сюжет, двата романа на Фицджералд обединяват идеята за живота на богатите – наглед толкова привлекателен, но всъщност прикрит зад маската на привидното щастие живот на морален упадък. Със завидно майсторство Фицджералд описва всеки детайл и неусетно пренася читателя в „бурните двадесет години”: всеки аромат, всяко усещане, всеки звук извират от страниците и поставят началото на спиращо дъха пътешествие назад във времето. Прочитането на всяка дума е гъделичкащо сетивата удоволствие, а проблемите, поставени в романите са вечни… 

You Might Also Like

0 comments