вакантен пост

4:37 PM

Добре дошли в Пагфърд – олицетворение на английската идилия, малко и наглед спокойно градче, с калдъръмен пазарен площад и древно абатство… Добре дошли в Пагфърд, където  зад красивите фасади на къщите и изрядно поддържаните градини, зад престорените любезности и фалшивите усмивки се крият презрение, завист и злоба. Тук всеки има какво да крие…

След неочакваната смърт на Бари Феърбрадър, председателят на градския съвет, всички маски падат. В тихото градче настъпва хаос, когато започва ожесточената война между хората, решени на всичко да заемат овакантения пост… А заедно с политическите проблеми на градчето, възникват и хиляди други неразплетени загадки и мистерии. Тайните на всички са напът да бъдат разкрити, защото в стремежа си да постигнат целите си гражданите на Пагфърд няма да спрат пред нищо.

Когато посегнах за пръв път към тази книга, не знаех какво да очаквам. Мненията на всички бяха противоречиви – Джоан Роулинг за пръв път излезе от сянката на „Хари Потър”, този път с история, коренно различна от поредицата – бестселър. Феновете бяха разочаровани, други бяха възхитени… А аз бях омагьосана още след първата страница. Бързо, но неусетно, без дори да осъзнаеш какво се случва, си вплетен във вихъра на събитията, вече си не просто страничен наблюдател, а един от жителите на градчето… Влюбваш се в Пагфърд – в малките улички и магазинчета, в къщите и дворовете, смееш се и плачеш заедно с героите.

„Вакантен пост” не е като повечето книги. Не бягаш от реалността, дори напротив - сюжетът, обстановката и най – вече героите са болезнено реалистични, до такава степен истински, че ти е трудно да повярваш, че са художествена измислица…

Всеки може да открие себе си в поне един от героите. Никой не е само добър и никой не е само лош, никой не получава това, което заслужава, защото това са герои от плът и кръв, не идеализирани, не перфектни, а чисто и просто истински… Всеки пази тайните си ревностно и всеки се бори да постигне своето, и сякаш всички живеят на принципа „целта оправдава средствата”.

Правилата и законите сякаш не важат за амбициозните жители на градчето… и въпреки че никой не е перфектен, е ужасно трудно да не се влюбиш в героите, в тяхната история, да съпреживееш техните проблеми, да чувстваш заедно с тях.

Написана с невероятен талант, „Вакантен пост” разнищва вечните теми и проблеми за жаждата за власт, за непрестанната борба между деца и родители, ученици и учители, за човешките морали и ценности и за границите, които сме готови да прекосим; за нерадостите на живота, за богатството и бедността, за любовта и омразата, за приятелите и враговете; за несправедливостта и продажността, за истината и лъжата.

„Вакантен пост” е тежка, реалистична книга, която представя нещата от живота такива, каквито са, която сваля маската на съвременното общество и разголва душата на човек, за да покаже истинската му същност. Книга, която ще ви остави без дъх, ще ви шокира, ще ви държи будни, ще отвори очите ви, ще промени мирогледа ви…. Книга, след която няма да сте същите.

You Might Also Like

0 comments