дикенс и коледна песен (нищо, че не е особено коледно)

4:35 PM

Когато наближи Коледа, всеки се сеща за „Коледна песен” на Чарлз Дикенс. И наистина, това е може би най – известната коледна история, наложила се през вековете като класическа история за смисъла не само на празника, но и на човешкия живот като цяло.
В навечерието на Коледа, богатият Ебенизър Скрудж, стар скъперник, е посетен от призрака на бившия си сътрудник Марли, а след това и от призраците на миналите, настоящата и бъдищите Коледи. След срещата си с четирите призрака, Скрудж преосмисля живота си и ценностите си и преоткрива себе си.


Може би всеки знае сюжета на „Коледна песен”. Но не това е важно. Важно е посланието, което носи новелата, уроците, на които ни учи. А именно - да бъдем по – добри, да направим нещо значимо, да бъдем промяната в света, да донесем щастие… Учи ни на смисъла на Коледа – не подаръците, не украсата и материалното, а семейството, приятелите, любовта, надеждата, уважението…

Обединила в себе си приказен сюжет и най – важните морални уроци, допълвана от спиращите дъха описания на Дикенс – можеш да усетиш декемврийския вятър, можеш да помиришеш Коледната вечеря в дома на семейство Кратчит, призраците сякаш изскачат от страниците – „Коледна песен” е невероятна книга, която всеки трябва да прочете.


You Might Also Like

0 comments