Страхът ще започне да се страхува от мен - "Възпламени ме", Тахере Мафи (Разбий ме #3)

9:05 PM

Оригинално заглавие: Ignite me 
Преводач: Цветелина Тенекеджиева 
Издателство: Егмонт 
Страници: 368

Благодаря на издателство "Егмонт България" за предоставената възможност. 
Рецензиите на другите две книги от трилогията можете да открите тук и тук





Светът е хаос. След като Уорнър е спасил живота й, Джулиет се оказва само с него. Далеч от другите. Ако още има други. Пункт Омега е сринат до основи, а всичките приятели на Джулиет са мъртви. Наглед съвсем сама, но изпълнена с жажда за мъст, тя трябва да се довери на Ейрън, да превъзмогне омразата и предразсъдъците си и да се съюзи с него. 

За да унищожат Възобновителите.
Да убият баща му. 
Да подкладат война. 

Светът е хаос, а Джулиет е в центъра му и само тя е способна да спаси човечеството. Преборила страховете си от самата себе си, сега тя е готова да поведе армии, да разклати из основи строя, да сложи начало революцията. Изплашеното малко момиче, прекарало 264 дни в затвор от тухлени стени и седемнадесет години в затвор от кожа и плът, и кости вече го няма. Себичното хленчещо момиче, боящо се да използва силата си, е мъртво. 

Джулиет Ферарс е тук. По - силна от всякога. По - уверена от всякога. Готова да се бори. Да вдъхновява други да се борят. 

Да възпламени света. 

Във "Възпламени ме" няма място за лирични отклонения. Това е книга за войната и смъртта, за справянето със скръбта, за силата да продължиш напред. Книга за любовта по време на война, чиста, неподправена и истинска, красива на фона на всичкото останало зло в света. За приятелството, което не спира пред нищо. За вярата в самия себе си. За семейството, което сам си създаваш. Но най - вече това е книга за борбения дух, за силата на волята, за това да се научиш да се обичаш. Да се изправиш срещу страховете си и да ги накараш да се страхуват от теб. 

"Този момент и следващият, и дори този, който щяхме да наречем "сега", вече ги няма, отлетели са и ни остават само тези уморени тела - единственото доказателство, че сме живели във времето и сме оцелели. Но накрая ще си е струвало. Да се борим за цял живот от такива моменти."  


Идеалният завършек на поредицата, "Възпламени ме" е пламенно драматична и динамична, забързана. Чете се на един дъх, а главите са кратки, прекъсващи в средата на действието, в емоционално върховата точка. Накъсано, задъхано, почти електрично е темпото. Историята лети стремглаво, а възлите се разплитат, напрежението нараства. И нараства. И нараства. За да избухне.

"И двамата сме кавички, обърнати една към друга, съединени като парчета от пъзел, вкопчени една в друга в края на изречение от романа на живот, който не сме избирали. Мисля, че е крайно време да избягаме."

Героите са променени, някак по - зрели, по - пораснали. По - силни и смели, завършили развитието си и напълно готови да разгърнат пълния си потенциал. Тази Джулиет е съвсем различна - готова да поеме инициативата в свои ръце, да бъде командир и воин, да рита задници и да обича и мрази с цялото си сърце, да контролира себе си, да опознае себе си и тези около нея. Не я е страх от нищо и никого, тя няма какво да губи. И това я прави опасна. Смъртоносна. Онова добричко, хрисимо, затворено в себе си дете, което се плашеше от сянката си, го няма. И по - добре. Тази нова Джулиет е героиня, която си струва да обичаш и подкрепяш. 

А Уорнър... Уорнър е всичко, за което един читател може да си мечтае. Без съмнение най - добре написаният и най - добре развит герой в цялата поредица, той е сложна и конфликтна личност, далеч от перфектен и морално безпогрешен, но и ви никакъв случай зъл. Изпълнен e със символика освен татуировките, белезите, цвета на очите, пръстена, тежкото минало, от изключително голямо значение са имената му. От ключова важност е, че са три. Значимостта на числото три в религиите, митологията, литературата, философията е прекалено обширна тема, в която няма да задълбавам, достатъчно е да спомена колко е символично. Не е случайно и че ни бе представен с името Уорнър, че всички други с изключение на Джулиет го наричат така. Името е с германски произход, от war(in)- страж и heri, hari - армия. Eйрън (Aaron) пък е англицирана версия на Ахарон (אהרן), ивритско име (висока планина, възвишен, мъченик), носещо корените си от древноегипестски със значение "лъв воин". Що се отнася до третото му име - Андерсън, напълно обяснимо е нежеланието му да го използва, да се отдалечи от всичко, което го свързва с него. Фамилия патроним, името означава "син на Андерс", а Андерс - от гръцки, мъж, мъжествен. Въобще, Уорнър е обгърнат в мистерия и символика и имам чувството, че Джулиет далеч не е протагонистът в поредицата; прекалено много внимание е обърнато на този така многопластов, задълбочен герой, изпъкващ на фона на останалите в поредицата. 

За други герои във "Възпламени ме" няма да говоря, за да не издам обрати в сюжета, но несъмнено те са душата на историята. 

Може би единственото нещо, което не ми допадна, беше доста пресиленият пауърплей в края. Всичко останало - изключително романтично-еротично заредените глави, екшънът, бурно развиващото се действие, бурята от емоции, които предизвика книгата - бяха точни попадения, създаващи достоен завършек на така или иначе прогресивно подобряващата се поредица. 

 

You Might Also Like

0 comments